Da, spunem lapte cu gust de altădată, lapte sănătos, gras, care să se „prindă” în oalele bunicii, puse pe sobă. Și cu cât ne gândim mai mult, cu atât ne dorim să descoperim tot ceea ce a reușit să creeze Artesana, un brand ce a luat naștere de demult, acum mai bine de 15 ani, în 2008, în Tecuci. Fabrica de atunci avea să se transforme în business-ul de astăzi, dar mai ales în eticheta Artesana – cea pe care mulți o caută de drag în magazine și asta pentru că au garanția calității, a gustului de altădată, a laptelui proaspăt muls de la vacă, direct de la fermieri.
Și pentru asta, noi astăzi spunem despre voi că sunteți parte dintre acei îngeri pentru România, ce au adus contribuție și mai ales porția de sănătate din farfurie. Căci voi astăzi dați dovadă de multă grijă – grijă pentru noi toți, pentru ca noi să gustăm preparate din lapte sănătoase, fără adaosuri, dar mai ales cu gust.
Povestea începe așa
Au găsit inspirație pentru lactatele lor la un mic fermier din
Spania. Dar, ceea ce le-a plăcut lor cel mai mult, a fost filosofia
din spatele micii făbricuțe de lactate din Provincia Barcelona:
laptele era colectat doar de la fermieri locali – la poalele Munților
Pirinei – producția era mică, dar fiecare iaurt și porție de
brânzeturi erau atent îngrijite și preparate. Și, cel mai important,
toate lactatele făcute acolo aveau un gust pe care ei îl știau, din
copilărie, dar aproape că îl uitaseră. Un gust la care se putea ajunge
doar prin acest proces artizanal de fabricație și de prelucrare a
laptelui. Așa că s-au decis să folosească know-how-ul de acolo și să „importe” tot procesul de lucru, aducându-l acasă, în România, la Tecuci – în județul Galați – unde au început să fabrice primele produse lactate de cea mai bună calitate.
Au început să vândă lactate în târgurile de specialitate
și de weekend din București și Brașov și asta i-a ajutat să capete mai multă experiență, dar și o poziționare mai bună în fața clienților.
Alina și Daniel Donici înseamnă oamenii ce au venit cu ideea, dar care au construit în jurul lor o echipa de oameni minunați care au dat dovadă de multă dedicare și implicare pentru a crea brandul ce astăzi poartă numele de Artesana. Dar să ajungi să ai succes
trebuie să mai ai și un strop de noroc și niciodată – dar
niciodată – să nu te abați de la principiile sănătoase de
business și de viață- cel puțin ei asta cred. Și astfel drumul Artesana e mai puțin despre profit și mult mai mult despre
ambiția de a crea ceva nou, sustenabil și curat.
Astăzi au o fabrică nouă unde nu există omogenizator, nu se amestecă
laptele, îl pasteurizează la temperatură scăzută și nu îl
standardizează, astfel încât să aducă loturi diferite de lapte la
aceeași cantitate de grăsime. Dopul de smântână al laptelui și
iaurturilor Artesana, care se formează în mod natural, e dovada că
păstrează laptele cât mai pur, simplu și firesc. Și da, am testat și noi și astfel dacă întorci sticla
de lapte sau de iaurt cu dopul în jos vei vedea că sfidează nu doar
gravitația, ci și ceea ce știai despre gustul adevărat al laptelui
și al iaurtului.