Proiectul de transformare a centrului orașului Câmpina într-un acces pietonal este o idee îndrăzneață și inovatoare prin care se urmărește schimbarea în mod semnificativ a felului în care oamenii interacționează cu orașul și unii cu alții.
Acest proiect are numeroase avantaje, cum ar fi creșterea calității vieții, îmbunătățirea sănătății și a mediului, stimularea economiei locale și creșterea atractivității turistice a orașului.
Prin urmare, se urmărește regenerarea urbană a orașului Câmpina prin investiții de tip integrat în soluții inteligente ce au ca scop redirecționarea circulației rutiere printr-un pasaj subteran și extinderea, modernizarea, și dotarea spațiului pietonal din zona centrală a municipiului.
În primul rând, transformarea centrului orașului într-un acces pietonal îmbunătățește calitatea vieții locuitorilor. Oamenii vor avea acces mai ușor la magazine, restaurante, parcuri și alte facilități publice, fără a fi nevoiți să se lupte cu traficul și aglomerația. Totodată, direcționarea fluxului auto principal către exteriorul localității și amenajarea unui spațiu public, a unei dale urbane, este un real ajutor atât pentru pietoni, cât și pentru bicicliști, având în vedere scăderea emisiilor poluante, dar și restricționarea traficului.
Prin urmare, acest proiect oferă oportunități noi de socializare și recreere, prin amenajarea unui spațiu verde și liniștit unde oamenii se pot bucura de soare, plimbări și de o mai bună socializare. De asemenea, acest proiect are ca scop creșterea nivelului de activitate fizică, prin stimularea mersului pe jos și a ciclismului. Cu concursul unor specialiști de renume în domeniul peisagisticii, urbanismului, mobilității urbane și arhitecturii, se dorește reamenajarea acestei zone cu mobilier urban specific și vegetație ambientală.
În plus, proiectul are un impact pozitiv asupra economiei locale, dar și asupra imaginii orașului. Prin urmare, comerțul și turismul sunt încurajate prin crearea unui mediu mai atractiv și mai sigur pentru shopping și plimbări.
În urma unui aviz pozitiv din partea populației, atât persoane fizice, cât și juridice, dar și după anumite modificări aduse acestui proiect urbanistic, se are în vedere o corelare între proiectele de investiții din zona centrală și modernizarea rețelelor edilitare de apă – canalizare și gaze, astfel încât să nu existe multiple șantiere care să deranjeze locuitorii Municipiului Câmpina.
Trebuie menționat faptul că pentru acest proiect de realizare a pasajului subteran a fost antamat parteneriatul UAT Câmpina cu ADR Sud-Muntenia. Totodată, există o propunere de parteneriat cu Consiliul Județean Prahova în ceea ce privește parcările subterane adiacente.
Iată principalele modificări ale PUZ, în urma sugestiilor și propunerilor făcute în perioada de transparență decizională:
- Păstrarea locurilor de parcare de pe B-dul Carol I:
- Strada Schelelor va fi în continuare stradă cu dublu sens;
- Menținerea parcării de pe strada Erupției vizavi de Școala „Ion Câmpineanu”;
- Strada Schelelor bloc A6 – propunere de spațiu verde pentru seniori, și nu pentru animale;
- Intersecție Str. Schelelor cu Str. Primăverii – propunere spațiu verde în loc de teren de sport;
- Reconfigurarea intersecției dintre B-dul Carol I cu Str. Mihai Kogălniceanu și intrarea pe Aleea Zânelor, prin mutarea rampei de acces în pasajul subteran către N, pentru creșterea accesibilității în zonă;
- Pasaj pietonal subteran pe B-dul Carol I, în zona cu frecvente accidente auto – Liceul Forestier;
- Strada Griviței, ca parte din inelul rutier perimetral zonei centrale, este propusă cu sens unic și zona pentru piste de biciclete;
- Piste de biciclete interconectate în trasee ce leagă Nordul zonei studiate ( Str. Mărășești, Str. Golești, Parcul Trandafirilor, Str. 1 Decembrie și Calea Doftanei) cu Sudul acesteia, prin zona de dală urbană ( Str. Griviței, Str. Schelelor, B-dul Carol 1, zona pietonală propusă și Piață Ceasului);
- S-a renunțat la accentul de înălțime clădire propus în documentația PUZ, ce a fost preluat din proiectele câștigătoare ale concursului din 2010, și s-a stabilit ca soluție: instalație urbană ca accent pe înălțime – accentele de înălțime propuse nu au obligativitate de realizare, ci reprezintă doar o posibilitate care va fi analizată ulterior în Comisia Tehnică de Urbanism.
Mulțumim inițiativelor aduse de dl primar Alin Moldoveanu care are în vedere atragerea de investiții pentru orașul Câmpina.