Încadrat între munții Carpați și dealurile Moldovei, Dărmănești este un loc frumos și plin de istorie. Deși nu este un oraș foarte mare, acesta oferă o varietate de atracții turistice și activități pentru toți vizitatorii săi.

Dărmănești are, de asemenea, o istorie bogată și interesantă. Orașul a fost fondat în secolul al XVII-lea, iar în secolul al XIX-lea a devenit un important centru comercial. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost sub ocupație germană și a reprezentat un loc strategic în timpul luptelor pentru eliberarea României.

Astăzi, este un oraș modern și vibrant, cu o gamă largă de magazine, restaurante și locuri de divertisment. Oamenii din Dărmănești sunt cunoscuți pentru ospitalitatea lor și sunt întotdeauna bucuroși să primească vizitatori noi în orașul lor.

Pentru iubitorii de aventură, Dărmănești oferă oportunități de drumeții și cățărare. Munții Nemira sunt destinația perfectă pentru drumeții, oferind trasee care trec prin păduri, izvoare și văi pitorești.

Iată ce mai puteți vizita în orașul Dărmănești:

Rezervația naturală Creasta Nemirei

Creasta Nemirei se întinde pe o distanță de aproximativ 8 kilometri și este formată dintr-un lanț de vârfuri impunătoare. Zona este caracterizată de o mare varietate de forme de relief, care îi conferă un aspect unic și atrăgător. Aici, turiștii pot admira cascade, păduri dese, pajiști alpine și stânci abrupte, dar și o mulțime de specii rare de plante și animale.

Rezervația găzduiește o gamă largă de specii de animale și păsări. Pe lângă peisajul natural impresionant, Creasta Nemirei oferă și posibilități de recreere și turism. Aici, turiștii pot face drumeții pe trasee marcate, pot admira priveliști panoramice deosebite sau pot merge la pescuit în râul Oituz.

O particularitate a Rezervației Naturale Nemira constă în prezența speciei Saxifraga Cymbalaria, denumită Sclipete, a cărei arii de dezvoltare în România se suprapune doar acestei rezervații, și
prezența în zona de culme înaltă a speciei Lentopodium alpinum – Floarea de Colț.

În plus, există și o serie de cabane și pensiuni în apropierea rezervației, unde turiștii se pot caza și bucura de liniștea și frumusețea zonei.

Castelul Știrbei

Castelul Știrbei este inclus în lista monumentelor istorice de arhitectură de interes național. Castelul familiei Știrbei a fost construit la sfârșitul secolului al XIX lea de către Gheorghe Știrbei și Elisabeta Beleanu. Castelul este amplasat pe dealul Măguricea, pe un platou aflat la altitudinea de 600 m. Prințul Gheorghe Știrbei, parlamentar în acea perioadă, a amplasat acest frumos castel într-o zonă pitorească, integrându-se perfect în ambientul locului.
Castelul a fost construit de meșteri italieni, după planul arhiducelui Nicolae Ghica Dudești.

Lacul Poiana Uzului

Lacul Poiana Uzului este o frumoasă oază naturală situată în orașul Dărmănești. Acest lac este situat la poalele munților Nemira, într-un cadru natural deosebit, cu peisaje pitorești și aer curat de munte. Lacul Poiana Uzului oferă oportunități excelente pentru activități nautice și pescuit. Apa lacului este curată și limpede, având o frumoasă nuanță de turcoaz.

Pe malurile lacului se găsesc zone amenajate pentru plajă, cu nisip fin și intrare lină în apă, ideală pentru copii și pentru înotătorii mai puțin experimentați. De asemenea, lacul este un loc excelent pentru pescuit. Pentru iubitorii de natură, Lacul Poiana Uzului oferă oportunități excelente pentru drumeții și ciclism. Există și o zonă special amenajată pentru picnic, astfel încât puteți petrece o zi întreagă în natură, bucurându-vă de frumusețea peisajului și de aerul curat.

 

Orașul Dărmănesti este cunoscut nu doar pentru frumusețea sa naturală și tradițiile bogate, ci și pentru numeroasele festivaluri și evenimente culturale care au loc aici pe tot parcursul anului: festivaluri de muzică, dans, târguri de artă populară, târguri specializate ale producătorilor locali, ale lemnarilor, dar și gastronomice.

Iată câteva dintre ele:

Târgul Gospodăriilor de Produse Montane la „Porțile Nemirei”

Evenimentul are loc în fiecare an, în luna mai, și atrage vizitatori din întreaga țară. Este o oportunitate de a experimenta gusturile și tradițiile zonei Văii Trotușului, precum și de a te bucura de frumusețile naturale ale locului.

 

Festivalul Internațional „Blues in the Garden”

 

Este un eveniment anual dedicat muzicii blues și adună artiști de renume din întreaga lume pentru a cânta într-un decor natural frumos și relaxant. Festivalul a început în 2016 și a devenit rapid unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din regiunea Bacăului, atrăgând oameni din întreaga țară și din străinătate. Acest eveniment unic are loc într-un cadru natural superb, în mijlocul unui parc înconjurat de păduri și munți, care oferă un decor perfect pentru a asculta muzica blues.

 

Festivalul Ursului de la Dărmănesti

Este unul dintre cele mai frumoase festivaluri din oraș, fiind o celebrare a tradițiilor și a obiceiurilor de iarnă. Este un spectacol folcloric în care localnicii se îmbracă în costume populare și interpretează diferite dansuri și cântece de iarnă.

 

Orașul Dărmănești este un loc deosebit, care îmbină tradiția și modernitatea, oferind vizitatorilor o experiență autentică și o oportunitate de a se conecta cu natura și cu trecutul istoric al acestei regiuni.

 

 

Back to list

2 thoughts on “Dărmănești – România ești TU!

 1. Diaconescu spune:

  Bună,
  Aici este Marius Diaconescu, general managerul Open Air Blues in the garden, Dărmănești jazz blues festival.
  ACEASTA este denumirea corectă a evenimentului care are loc anual, în ultimul weekend al lunii august; anul acesta, ediția a patra, va avea loc pe 25,26 și 27 august 2023 și vă așteptăm la ea cu mult drag. Mai multe detalii se pot obține de pe pagina festivalului, la link: https://blues-in-the-garden-festival.ro/

  Prima ediție a festivalului a avut loc în 2020 și nu 2016 așa cum este scris în material!

  Festivalul se ține în aceeași locație, încă de la prima ediție a sa, PE STADIONUL UZUL din localitate, nu în mijlocul unui parc!

  Am ținut să fac aceste precizări, doar pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră. Vă stau la dispoziție oricând, pentru orice detalii legate de festival, fie la e-mail, fie la 0723573419.

  Cu simpatie.

 2. Sorin spune:

  Ma mândresc,sunt dărmăneșteni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *