Fără a privi în trecut, nu putem privi în viitor.
Astăzi, când tehnologia ne îndeamnă să lăsăm în urmă tradițiile și să privim doar spre viitor, există locuri care ne aduc aminte de rădăcinile noastre, de valorile care ne definesc ca popor și ca oameni, de momentele simple care ne fac inima să bată mai tare și să iubească fără oprire. Un astfel de loc este Complexul „Echoes of Vladicu”, un colț de Rai de Maramureș, unde tradiția românească prinde viață și unde oaspeții sunt invitați să călătorească în timp, spre România de altădată.
Povestea Echoes of Vlădicu este una a curajului și a pasiunii de a păstra esența unei culturi care a fost mereu plină de înțelepciune și frumusețe. Ioana Mitre, inițiatoarea proiectului, și-a dorit să aducă în prezent atmosfera autentică a satului tradițional din Maramureș. Mai exact, să introducă patru căsuțe vechi în circuitul turistic, proiect care s-a concretizat după 12 ani de muncă susținută, cu contribuția enormă a arhitectului Florin Leuchiș, un artizan al tradiției românești.
Așa s-a născut Echoes of Vlădicu, un proiect ambițios care a așezat laolaltă căsuțe tradiționale maramureșene pentru a crea un loc unic, în care oaspeții să poată trăi experiențe de neuitat. Fiecare dintre cele patru căsuțe spune o poveste unică și reflectă simplitatea vieții din satele de odinioară. Fiecare detaliu, de la mirosul lemnului natural până la arhitectura acestor căsuțe maramureșene, ce păstrează structura originală, te transportă înapoi în timp pentru a simți esența vremurilor de odinioară și pentru a-ți aduce aminte de copilărie, de liniștea satului și de cultura noastră românească. Aici, timpul pare să se oprească în loc și viața este mai simplă și mai plină de farmec.
Echoes of Vlădicu se bucură de un număr mare de turiști străini, iar acest lucru contribuie la promovarea culturii noastre, fiind o perspectivă autentică asupra identității românești. Deși în Cluj-Napoca există numeroase unități de cazare, această locație este unică deoarece are o identitate proprie, în care istoria locului este frumos prezentată astfel încât să ofere tot cofortul necesar pentru oaspeți.
Provocări și respect pentru tradiții
Despre provocări, Oșan Mitre Ioana, fiică dragă și parte din acest proiect, de profesie inginer horticulor și manager într-o fermă pomicolă, ne spune că au fost multe, având în vedere unicitatea proiectului. Una dintre ele a fost transportul acestor căsuțe în Cluj Napoca, ce trebuia făcut cu grijă pentru a le păstra intactă valoarea culturală. O alta a fost integrarea facilităților moderne fără a compromite farmecul rustic al proprietății: ciubăr cu apă caldă, saună, patio și zonă de grătar.
Alte provăcări au ținut de găsirea unor meșteri care să știe să conserve autenticul și impactul acestui tip de turism intr-o zonă atât de ofertantă cum este Clujul. Și pentru toată această dăruire și respect pentru satul românesc, Oșan Mitre Ioana, este un înger pentru România și un om de valoare.
Echoes of Vladicu este un proiect de familie așezat pe valori adânc înrădăcinate în cultura noastră românească: familia, unitatea, încrederea și susținerea reciprocă. Și mai este ceva, istoria familiei Mitre, una dintre căsuțe având o semnificație aparte, fiind fostul atelier de tâmplărie al bunicului Vlădicu, de aici și numele complexului.
Odată ce vei trece pragul uneia dintre aceste căsuțe, vei simți căldura unei familii care își deschide brațele larg pentru a primi oameni dragi și pentru a le oferi ce are ea mai bun, și ceva în plus: o perspectivă autentică asupra identității românești.
Complexul „Echoes of Vlădicu” aduce înapoi la viață tradiția românească și o păstrează cu iubire și respect pentru generațiile viitoare. Este mai mult decât o destinație turistică, este o întreagă poveste. O poveste ce nu se scrie în cuvinte, ci se trăiește prin fiecare pas făcut pe ulițele satului, prin fiecare masă tradițională savurată în mijlocul familiei și prin fiecare moment de pace sufletească care adâncește legătura cu tradițiile românești și cu Maramureșul de altădată, frumos, autentic, profund.
România este și ea, Oșan Mitre Ioana, pentru că duce mai departe tradițiile, autenticitatea și valorile pe care le-a moștenit.
Îți mulțumim că ești parte din România! România ești TU, sunt EU, suntem noi TOȚI!