România nu înseamnă doar peisaje frumoase și tradiții unice, ci și proiecte valoroase și oameni care mută munții și prejudecățile împreună. Proiectul „România ești tu” își propune să adune  toate aceste valori, om cu om, și să premieze  acele businessuri de success, cu un impact pozitiv și semnificativ asupra comunităților locale. Gala „România ești tu” este doar despre tine, omul frumos pentru care ideal nu reprezintă un cuvânt de formă, de uzură, ci înseamnă iubire, dăruire și proiecte de excepție care schimbă „merge și așa” cu „împreună reușim”.

Unul dintre cele mai frumoase și longevive proiecte din România, pe care ne-am propus să le premiem în cadrul acestui eveniment, este Festivalul Borșului Lipovenesc din comuna Jurilovca, județul Tulcea.

Anual, în luna august, pe 27 și 28 , Jurilovca este gazda Festivalului Borșului Lipovenesc, cel mai mare festival în aer liber din întregul județ Tulcea. Este un eveniment cultural dedicat tradițiilor și obiceiurilor locale, dar și un prilej de a celebra patrimoniul cultural al zonei.  În fiecare an, festivalul aduce împreună mii de oameni, atât localnici, cât și turiști, care vin să se bucure de muzică, dans și gastronomie tradițională, dar și de frumusețea acestei regiuni.

 

Programul festivalului este plin de activități interesante, care au la bază tradițiile și obiceiurile locale. Spectatorii pot asista la prezentări de dansuri populare, muzică live, concursuri de pescuit, precum și la degustări de produse tradiționale, cum ar fi borșul și peștele proaspăt, prins din lacul Borcea. De asemenea, se organizează și ateliere de artizanat și de pregătire a specialităților tradiționale, unde participanții pot învăța despre tehnicile și ingredientele folosite în prepararea acestora. Prin urmare, veți putea savura: ciorbă cu varză, răcituri din peşte, varză cu orez, vareniciki (colţunaşi) cu varză, brânză, dovleac, peşte sărat uscat, peşte crud sărat, pampușki (brânzoaice).

 

Festivalul Borșului Lipovenesc este, totodată, un eveniment important pentru comunitatea locală din Jurilovca, deoarece pune în valoare tradițiile și obiceiurile din zonă. De asemenea, acesta reprezintă și o importantă sursă de venit pentru localnici, deoarece pot să-și comercializeze produsele și serviciile pe toată durata festivalului.

 

Festivalul Borșului Lipovenesc se organizează nu doar în interiorul țării, ci și în afara ei, astfel fiind accesibil atât localnicilor, cât și nostalgicilor de pretutindeni.

 

Festivalul Borșului Lipovenesc este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Dobrogea.  Este o ocazie unică de a celebra patrimoniul cultural al zonei și de a reaminti gusturile, aromele și tradițiile culinare locale. Acest festival aduce împreună comunitatea locală și turiștii pentru a sărbători frumusețea și diversitatea acestei frumoase regiuni, într-o atmosferă câmpenească de sărbătoare.

 

 

Anual,  județul Tulcea găzduiește mii de turiști, dornici să viziteze obiectivele turistice și să se bucure de pescuit sau de frumusețile din Delta Dunării.

 

Zona este foarte atractivă din toate punctele de vedere, existând activități atât pe uscat, cât și pe apă, unde ambarcațiunile de tot felul își așteaptă cu nerăbdare turiștii.

Iată câteva atracții turistice  pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi la această frumoasă sărbătoare câmpenească:

 

Delta Dunării – acest parc natural oferă oportunități pentru activități precum drumeții, excursii cu barca, pescuit și birdwatching.

 

Cetatea Argamum – cei care pășesc în aceste locuri rămân de-a dreptul fermecați de frumusețea zonei și de priveliștea pe care o oferă cetatea.

 

Plaje – zona Jurilovca dispune de câteva plaje naturale pe malul Dunării, unde turiștii se pot relaxa la soare  și se pot bucura de apa limpede a fluviului.

 

Biserica „Sfânta Treime” – acest lăcaș, cu o frumoasă arhitectură  de cult ortodox, construit în secolul al XVII-lea, este o oportunitate de a înțelege mai bine istoria și cultura religioasă din zonă.

 

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile turistice disponibile în Jurilovca, fiecare oferind ocazii unice de a explora și de a înțelege mai bine frumusețile și istoria acestei comune.

 

 

 

 

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *