„A fos odată ca-n povești,

A fost ca niciodată,

Din rude mari împărătești,

O prea frumoasă fată.”

Ea se numește Laura Hant. Și nu este doar frumoasă, ci și o româncă autentică, cu dor de România și iubire nemărginită pentru poetul nostru național Mihai Eminescu.

Laura este o femeie obișnuită, dar viața a făcut-o o luptătoare, cum îi place să spună.

Este acel român frumos care-și iubește țara, istoria și cultura nu doar la nivel declarativ, ci prin fapte.

Prin proiectele culturale pe care le organizează în Viena, ea continuă ceea ce înaintașii noștri au izbutit, adică afirmarea spiritului românesc. Și cum poate fi acesta mai bine reprezentat dacă nu prin promovarea valorilor culturale românești, precum Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu sau George Enescu.

Un alt motiv pentru care a început acest demers cultural este acela de a strânge laolaltă comunitatea de români din Viena, pentru a-i aduce mai aproape de România și pentru a le alina dorul de acasă.

Totodată, Laura se implică activ în promovarea tradițiilor multiculturale din România, având ca scop păstrarea identității naționale, dar și  o mai bună cunoaștere în străinătate a istoriei noastre.

Aceasta a organizat nenumărate evenimente culturale, inclusiv lansări de carte, recitaluri de poezie, dar și evenimente gastronomice în care preparatele tradiționale românești au fost la loc de cinste.

Laura Hant este o persoană foarte pasionată și devotată în tot ceea ce face, iar această pasiune se reflectă în implicarea sa neobosită din cadrul asociației, a cărei fondatoare este.

Este vorba despre Asociația Culturală „Mihai Eminescu” din Viena, înființată în 2014,  în cadrul careia a organizat o mulțime de evenimente culturale, de la expoziții de artă și concerte de muzică, până la conferințe și simpozioane despre viața și opera lui Eminescu.

Și în semn de prețuire pentru efortul său neobosit în procesul de dezvoltare a relațiilor de cooperare dintre popoarele român și austriac, Laura Hant a primit în anul 2018 titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași.

Unul dintre proiectele sale de suflet este sădirea unui vlastar din teiul lui Eminescu din parcul Copou din Iași în parcul central din Viena. Pentru Laura acest vlăstar înseamnă viață, spune ea, și rădăcinarea lui Eminescu în frumosul oraș al culturii, Viena.

De asemenea, în fața bisericii ortodoxe române din Viena,  prin intermediul asociației pe care o conduce, a amplasat un bust  al marelui poet și, în fiecare an, împreună cu comunitatea de români de acolo, omagiază numele și personalitatea marelui nostru poet.

 

Pe lângă acțiunile culturale, Laura Hant este o persoană angajată în comunitatea sa, fiind implicată direct în diverse proiecte caritabile. Astfel că, dincolo de dedicarea sa pentru promovarea culturii românești, ea are și un mare simț al responsabilității sociale și umanitare.

Aceasta este un exemplu demn de urmat pentru toți cei care doresc să facă o diferență pozitivă în comunitatea lor și să sprijine promovarea culturii românești.

Suflet minunat, Laura Hant, are o abilitate extraordinară de a mobiliza oamenii în jurul unei cauze comune. Contribuția ei în plan cultural și social este de neprețuit, iar moștenirea sa va continua să inspire generații întregi de români.  De aceea, o numim român adevărat și o premiem în cadrul galei „Îngeri pentru România.”

România ești TU, sunt EU, suntem noi TOȚI.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *