„Nu căuta scuze, caută soluții”
…cu acest gând a pornit la drum Iurie Cojocaru, fondatorul restaurantului Ambassador din Londra. Cu visuri în buzunar, cu idei 1000, dar mai ales cu multă determinare. Asta se întâmpla în urmă cu 15 ani, în 2010, când trei luni de vară s-au transformat într-un deceniu și jumătate de străinătate. Departe de casă, de prieteni, de România, într-o capitală europeană unde competiția este acerbă și provocările sunt nelimitate.
Ca fiecare român din diaspora, a ales un drum neumblat încă de el. Un drum de la 0, plin de necunoscut, în care trebuiau făcute ajustări – întreruperea studiilor doctorale din cadrul Universității A. I. Cuza din Iași pentru a face loc studiilor masterale „Human Rights and Global Ethics” ale Universității din Leicester. Un drum frumos, greu pe alocuri, dar întotdeauna urmat îndeaproape de dorința de a reuși.
Aici și-a făcut un rost, cum ne place nouă românilor să spunem, aici și-a construit un viitor.
În 2020, a fondat compania Diaspora Events, care organizează evenimente culturale pentru diaspora din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia.
A urmat, în 2022, un business de succes în alimentația publică: Restaurant Ambassador, un restaurant cochet, 100% românesc, care păstrează cu sfințenie gustul de acasă și bucuria revederii. Și asta, deoarece în interiorul restaurantului se organizează evenimente pentru comunitatea de români din UK. Iurie Cojocaru vorbește cu mândrie și emoție despre mica Românie care se strânge an de an în restaurantul său. Despre meniu ne spune că este unul cu totul special deoarece livrează emoții, tradiții și gusturi memorabile ce ne duc pe ulițele copilăriei și care răscolesc amintiri și doruri pe care doar sârbele și horele noastre reușesc să le mai aline.
Și drumul său nu s-a oprit nici aici, deoarece a dorit să împărtășească din experiența sa de antreprenor și celorlalți români din diaspora astfel că a adunat toate secretele ce au stat în spatele afacerii sale de succes și le-a pus într-o carte intitulată sugestiv: Start-up Diaspora.
Iurie Cojocaru este și autorul cărții Istorii din Străinătate, pentru care a obținut premiul din partea Bibliotecii Naționale din Chișinău, categoria „Top 10 cele mai citite cărți tipărite în 2020”. După această carte a fost montată la teatrul Alexia Mateevici din Chișinău piesa de teatru „Podul de piatră”, ELOGIACELORDELAKMDISTANȚĂ, de către faimoasa regizoare Luminița Țâncu.
Cât despre dorul de casă, nu s-a domolit nici el, ci i-a ținut de cald sufletului său în momentele grele. Prietenii au venit din ce în ce mai mulți, și asta pentru că frumosul Ambassador este acasă pentru toți acei români aflați departe de țară, și ei la fel de determinați să reușească, să-și facă loc prin lume. Cât despre provocări, le-a depășit de fiecare dată, cu perseverență și un cult al dreptății care nu i-a dat voie să se abată de la drumul său. Un drum frumos, provocator, cu o misiune clară, aceea de a transmite mai departe cultura și tradiția culinară românească prin dragoste pentru ceea ce face și prin educație.
Iurie Cojocaru își dorește să fie un exemplu demn de urmat pentru generația sa și pentru cei ce vor să vină; noi spunem că a reușit! Și pentru asta îi mulțumim și-l numim român adevărat!
România ești TU, sunt EU, suntem noi toți!