În inima Moldovei, la poalele Carpaților Orientali, se află orașul Târgu Neamț, un loc încărcat de istorie și tradiții, care servește drept poartă de intrare în Ținutul Zimbrului. Cetatea Neamț, un simbol al istoriei românești, și Casa Memorială Ion Creangă, un reper cultural, sunt doar două dintre atracțiile care fac din Târgu Neamț un punct de referință în regiune.

Primăria Târgu Neamț joacă un rol crucial în dezvoltarea și promovarea Ținutului Zimbrului, o destinație ecoturistică recunoscută la nivel internațional. Prin organizarea unor evenimente de anvergură, precum festivalul medieval „Zilele Cetății Neamț”, Festivalul de Datini și Obiceiuri de Anul Nou și B-zone Folk Fest, atrage anual mii de vizitatori, contribuind astfel la creșterea notorietății destinației.

De asemenea, Primăria Târgu Neamț se implică în promovarea microregiunii, prin amplasarea de panouri informative și turistice, crearea de materiale promoționale ce integrează elemente din planul de interpretare al destinației și participarea la târguri de turism. Dar nu se limitează la organizarea de evenimente și promovare, ci investește activ în dezvoltarea urbei, pentru a asigura confortul localnicilor și deopotrivă al turiștilor.

Asociația „Ținutul Zimbrului”, unitatea de management a destinației, colaborează cu primăriile din Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, Vânători Neamț, administrația Parcului Natural Vânători Neamț și alte entități locale pentru a asigura o dezvoltare armonioasă și sustenabilă a Ținutului Zimbrului. Eforturile comune au fost recunoscute la nivel internațional, destinația fiind desemnată model global sustenabil în turism în 2024 și este inclusă în Top 100 Destinații Sustenabile la nivel mondial din anul 2017.

Pentru toată această determinare și drag de țara lor, cei din Asociația „Ținutul Zimbrului” sunt îngeri pentru România și un model de urmat.

Aici s-au adunat laolaltă oameni pasionați, dedicați și care, prin puterea exemplului personal, au arătat că se pot face lucruri mărețe și în România. Toți cred în puterea comunității și în frumusețea locului în care s-au născut și pe care îl promovează cu respect și în lume. Activitățile asociației pun accent pe dezvoltarea infrastructurii turistice, și asta deoarece își doresc să facă această zonă mai accesibilă pentru turiști. Un alt aspect pe care îl au în vedere este promovarea activă a destinației, atât prin prezența online, cât și prin evenimente și colaborări. Cel de-al treilea pilon important în planul de acțiune al Asociației Ținutul Zimbrului este acela de a aduce un număr cât mai mare de turiști care să se bucure de frumusețea locului, de tradiții și care să interacționeze cu comunitatea locală – evenimentele EcoBrunch în Ținutul Zimbrului sunt astfel de proiecte de promovare, ce adună laolaltă turiști din toate colțurile țării.

Provocări ce nu i-au ținut pe loc și valori ce i-au dus spre succes

Valorile care stau la baza acestui proiect ambițios sunt sustenabilitatea, colaborarea și autenticitatea, principii de care nu se îndepărtează nicio clipă. Misiunea lor este aceea de a dezvolta un model de ecoturism sustenabil, care să protejeze natura și cultura locală și care să ofere beneficii comunității și experiențe autentice turiștilor care vin aici.

Dacă vorbim de provocări, au existat și în cazul lor, însă le-au depășit și au luat în drumul lor doar ce le era de ajutor pentru a face un ecoturism de calitate cu impact în comunitate. Prima a fost percepția generală limitată în ceea ce privește ecoturismul din România. A doua a fost dezvoltarea unor parteneriate solide ce au avut ca scop principal o mai bună colaborare cu comunitatea locală prin evenimente și o abordare incluzivă.

Dar poate cea mai mare provocare a fost lipsa resurselor, care, din păcate, au fost limitate de aceea, în acest sens, a fost nevoie de o echipă unită pentru a se căuta finanțări și pentru a duce la bun sfârșit implementarea tuturor acestor proiecte.

Ținutul Zimbrului” este o destinație unică în România deoarece este locul în care zimbrul a fost reintrodus în libertate, pentru prima dată.  Aici se află numeroase mănăstiri și schituri, aici tradițiile sunt încă vii. Aici, în Ținutul Zimbrului simți spiritul istoric și cultural românesc, prin fiecare pas pe care îl faci și prin fiecare om pe care îl întâlnești.

Îți mulțumim că ești parte din România! România ești TU, sunt Eu, suntem noi TOȚI!

 

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *