Cu o istorie milenară, de-a lungul căreia și-au construit această reputație iconică de a fi prezente în momentele sacre și solemne, vinurile roșii au fost asociate cu ritualuri de celebrare a vieții, simbolizând puterea, dragostea sau chiar sângele, precum se întâmplă în etosul creștin. De la festinurile închinate lui Dionysos sau Bacchus în antichitate și până la ritualurile de astăzi ale Sfintei Împărtășanii, prezența lor este de nestrămutat prin simbolistica ce o poartă.

De ce sunt vinurile roșii deosebite?

Dacă vinurile albe aduc o ușurință florală și citrică, potrivită gustărilor sau discuțiilor lejere, iar cele roze completează o atmosferă estivală, fiind delicate și echilibrate, vinurile roșii se caracterizează prin robustețe și bogăția aromelor. Fiind lăsate la macerat mai mult timp, ele capătă o structură mai intensă, taninuri puternice și note complexe – de la fructe roșii și negre, până la condimente, ciocolată, piele sau lemn.

În gama Domeniile Sâmburești, descoperim patru vinuri roșii unite prin rafinament și forță: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir și Fetească Neagră. Fiecare dintre ele aduce în pahar o personalitate distinctă, dar toate au în comun acel ceva care definește terroir-ul Sâmburești: tradiție, eleganță și pasiune pentru vinuri bine făcute. Un nume de prestigiu în industria vinului din România, crama Domeniile Sâmburești a fost premiată cu titlul de „Cel mai bun producător național al anului 2024”, la festivalul AWC Vienna.

Cum îți alegi vinul potrivit?

  • Cabernet Sauvignon – un vin sec masculin, cu prestanță, corpolent și bine structurat, cu note de cireșe negre și nuanțe de zmeură. Mândru să acompanieze mese cu cărnuri suculente, roșii și brânzeturi maturate.
  • Merlot – un vin feminin, cu note de scorțișoară, prăjituri țărănești și rășini de pomi fructiferi. Catifelat și rotund, este un vin versatil, potrivit chiar pastelor cu sos roșu și nu doar cărnurilor.
  • Fetească Neagră – cu taninuri neagresive și note de fructe coapte – prune uscate și coacăze negre – și condimente exotice (cuișoare și piper). Echilibrul dintre fruct și condiment o face potrivită pentru deserturi sau mese tradiționale.
  • Pinot Noir – delicat și misterios, cu aromă de cireșe pietroase și coacăze roșii, cu o culoare intens rubinie. Potrivit să acompanieze mâncăruri sofisticate și cărnuri mai ușoare.

Actor important în acest ritual social – se toarnă, se închină, se bea „pentru sănătate” sau „în cinstea cuiva”. Iubit pentru profunzimea sa, pentru capacitatea de a aduce oamenii împreună și pentru eleganța pe care o adaugă oricărei mese, vinul roșu rămâne un element-cheie pe masa sărbătorilor, inclusiv a celei pascale.

Oana Mică – Communication Project Manager

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *